Domáce čistenie matraca

Čistý matrac a posteľná bielizeň sú základom pre zdravý spánok bez alergií. Vzhľadom na to, že na posteli a samotnom matraci trávime v priemere 1/3 dňa je potrebné čistote venovať špeciálnu pozornosť v opakovaných intervaloch. Čistenie matraca nie je žiadna veda a zvládnete to aj doma, stačí túto aktivitu vykonávať pravidelne.

 

  • V prvom rade je potrebné oprať posteľnú bielizeň aj plachtu v horúcej vode, tak ako je uvedené na štítku - horúca voda zbaví bielizeň roztočov. Odporúčame bielizeň prať raz do týždňa, tým sa udržuje aj matrac čistý.
  • Dôkladne skontrolujte znečistenie matraca, zápachy, škvrny čí zachytené nečistoty. Pri bežnej údržbe bez vyššie uvedených znakov je dobré matrac z oboch strán povysávať a nechať vetrať.
  • Pri väčšom znečistení je potrebná studená voda, enzýmový čistič na odolné škvrny, čistiaci prášok, sóda bikarbóna a handra. Vyberajte prostriedky, ktoré nie sú veľmi agresívne a drsné aby ste nepoškodili vrchnú jemnú tkaninu matraca. Vyhnite sa parfúmovaným čistidlám s obsahom bielidla.
  • Nezabudnite povysávať matrac po stranách a nezabudnite na samotnú posteľ. Po krajoch býva rovnako zachytaný prach a nečistoty, ktoré sa prenesú na Váš matrac.
  • Po vysatí môžete očistiť fľaky, nikdy nenanášajte čistiace prostriedky priamo na matrac ale na handričku, ktorou fľak následne pretierate - buďte opatrný aby sa matrac nepremočil, najlepšie je používať len penu, ktorá sa vytvorí po zmiešaní čistiaceho prostriedku a vody.
  • Po celkovom vyčistení a presušení matraca naneste na celý povrch matraca tenkú vrstvu sódy bikarbóny, ktorá pohltí vlhkosť a zneutralizuje zápach. Nechajte ju pôsobiť pár hodín a matrac nechajte vetrať na čerstvom vzduchu. Potom matrac dôkladne vysajte.
  • Rovnaký postup opakujte po oboch stranách matraca ale postupne najprv z jednej potom z druhej strany. Pri matracoch z pamäťovej peny buďte veľmi opatrný, dávajte pozor aby bol matrac čo najmenej navlhnutý.
  • Tento postup je dobré opakovať aspoň raz z a6 mesiacov a Váš spánok aj telo budú oveľa zdravšie. Pokiaľ sa chcete vyhnúť častému odstraňovaniu škvŕn a zápachov je dobré používať matracové chrániče, ktoré neprepúšťajú vlhkosť no dávajte si pozor na materiál chrániče, je potrebné zachovať priedušnosť matraca.