Prírodné materiály v matraci?

Matrace z čisto prírodných materiálov ÁNO či NIE?

Kto z nás si pri slove postel nepredstaví pohodlný matrac, v ktorom sa dá skvelo oddýchnuť a nabrať nové sily? A keď príde reč na materiál, z ktorého by mal byť náš vysnívaný matrac vyrobený, často zaznieva slovo "prírodný". Ale čo to znamená a je to skutočne najlepšia voľba?

len-80bambus-80hedvabi-80vlna_icon_108x116pxbalva-80pxdrevite-vlakno-80

Výhody prírodných materiálov v matracoch:

1. PRIEDUŠNOSŤ:  Prírodné materiály ako vlna alebo bavlna sú známe svojou schopnosťou pohlcovať vlhkosť a zároveň poskytovať výbornú cirkuláciu vzduchu. Toto je ideálne  najmä počas letných horúcich nocí, kedy Váš matrac dokáže dýchať a tým sa neprehrieva. Nezabúdajme však aj na bambus, kokosové vlákno a merino vlnu, ktoré sa často používajú pri výrobe matracov Magniflex. Tieto materiály sú ideálne pre chladnejšie noci.
2. BIODEGRADABILITA (schopnosť rozkladu):  Vo svete, kde sa stále hľadá ekologickejší prístup, sú matrace z prírodných materiálov ideálnym riešením. Po uplynutí ich životnosti sa môžu ľahšie rozložiť a vrátiť prírode.
3. KOMFORT:  Mnohí ľudia hlásia, že spánok na prírodných materiáloch im poskytuje pohodlný a kvalitný spánok a je oveľa príjemnejší ako nejaká umelina. Toto tvrdenie môže platiť v prípade pokiaľ človek pred tým skúšal ,,umelinové,, matrace nižšej kvality (takéto matrace spoznáte naozaj podľa zloženia, malého počtu vrstiev, nekvalitných pien a základným znakom nízkej kvality je bohužiaľ rovnako ako pri ostatných produktoch až do očí bijúca nízka cena)

Avšak ako každá minca, aj táto má dve strany. V posledných rokoch sa stále viac ľudí obracia k alternatívnym, moderným riešeniam v oblasti matracov. A nie bez dôvodu.

Nevýhody prírodných materiálov v matracoch:

1. ROZTOČE A ALERGÉNY: Jedným z najväčších problémov prírodných materiálov je, že môžu byť ideálnym prostredím pre roztoče a iné mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť alergie. Prírodné materiály v matracoch sú často kokosové vlákna či konské chlpy, ktoré sú už počas výskytu v prírode napádané roztočmi.
2. VLHKOSŤ A PACH:  Prírodné materiály môžu časom začať  pohlcovať vlhkosť, čo môže viesť k vzniku plesní a nepríjemných pachov.
3. DLHODOBÁ ODOLNOSŤ:  Zatiaľ čo prírodné materiály môžu byť pohodlné na začiatku, časom strácajú svoju pevnosť a tvar, čo ovplyvní kvalitu matraca a v neposlednom radi kvalitu samotného spánku.

V dnešnej dobe technologického pokroku sa vyvíjajú nové a inovatívne materiály, ktoré často kombinujú najlepšie vlastnosti prírodných a syntetických materiálov. Matrace Magniflex využívajú špeciálne peny, ako je Aquabreeze, Elioform alebo Eliosoft. Tieto moderné matrace sú navrhnuté tak, aby odolávali množeniu roztočov, vlhkosti a zároveň poskytovali vynikajúci komfort a podporu tela.

Pokiaľ ide o matrac, je veľmi dôležité všímať si v akej časti sa prírodne materiály nachádzajú. Povrchové poťahy, ktoré sú prateľné a  ľahko dostupné, tak, že je možné ich pravidelné čistenie sú skvelými adeptami pre prírodne materiály. Ich vlastnosti ktoré sme spomínali vyššie ako priedušnosť a jemnosť oceníte počas spánku určite. Pokiaľ ide o miesta vo vnútri matraca, a sú to časti medzi penami, ku ktorým nie je prístup možný teda neumožňujú nijakú formu čistenia sú náchylnejšie na všetky už spomenuté riziká.


Voľba matraca je dôležitým rozhodnutím, ktoré môže ovplyvniť kvalitu vášho spánku a celkové zdravie. Kým prírodné materiály majú svoje výhody, je dôležité zohľadniť aj ich nevýhody. Pri výbere vždy zohľadnite svoje individuálne potreby a možné zdravotné obmedzenia. A pamätajte, v dnešnej dobe môžete nájsť matrac, ktorý kombinuje to najlepšie z oboch svetov!